Saturday, August 30, 2014

Qada Dan Qadar illahi...

Assalammualaikum w.b.t... ^_^

setelah beberapa tahun tinggalkan dunia blog nie ana datang lagi untuk coretkan sedikit sebanyak cerita hidup duniawi...hehe..

"Dari-Nya kita datang..kepada-Nya juga kita kembali..insha Allah..." Al-Fatihah.....

 Perkenalan yang tidak pernah dipinta,tidak pula dipaksa.. ana diberi peluang oleh sang pencipta untuk mengenali sipulan.. walaupun sekejap Allah meminjamkannya kepada ana, ana tetap bersyukur, bukan brsyukur atas sebab dapat mengenalinya semata-mata, tapi atas sebab takdir Allah yang begitu indah..:')

Perkenalan yang dimulakan dengan istikarah, tanpa berjumpa,tnpa bersua muka, dan dengan hanya dengan istikarah Allah hadirkan perasaan kasih sayang dan cinta antara kami..perasaan yang sukar diungkapkan dengan kata2, hanya Allah yang tahu bagaimana perasaan hati ana dan sipulan.. perkenalan dalam masa yang singkat, diutarakan kepada kedua ibu bapa untuk mendapatkan restu cinta atas nama Allah.. 

Alhamdulillah.. kedua-duanya merestui  dengan izin-Nya..
Namun, jarak jauh memisahkan kami...tapi hati kami sentiasa merasa dekat dalam doa.. 
kita hanya mampu merancang, Allah menentukannya...sesungguhnya janji Allah itu pasti..
istikarah, istikarah, dan istikarah,,masih diteruskn seperti biasa, petunjuk yang sama sentiasa menerpa kedalam hati ana dan sipulan..nyaman,tenang,bahagia, mimpi yg sama..ini semua petunjuk mahupun ujian? itu semua rahsia Allah.. ana dan sipulan teruskan niat untuk menuju ke bahtera perkahwinan.. Alhamdulillah...


Alhamdulillah... persiapan belah sipulan dibuat serba sedikit sementara menunggu ana menghabiskan pelajaran dimenara gading. sabar dan terus bersabar utk meneruskan niat dihati untuk mendirikan masjid bersama atas nama Allah...
sementara itu, banyak perkara yang dikongsi bersama terutamanya tentang solat,hidup, amalan...

ramadhan-hari ke-16.. hari terakhir dengan pesan terakhir dari sipulan sebelum mengadap illahi....

"Jaga solat....''


innalillahiwainna ila hirojiun... al-fatihah...

Pemergianmu dirahmati Allah, diiringi hujan yang lebat,setibanya dimasjid, Masya Allah...jenazahmu berbau syurga Allah,syurga kita....semua urusan dipermudahkan..Alhamdulillah... :')
  pemergianmu tidaklah sia-sia,  Allah menghadiahkan ana sebuah ukhwah yang kukuh dengan keluargamu.. Alhamdulillah.. ana bersyukur....ana yakin dengan kata-kata imam.. ''arwah akan menunggu ana dan keluarga anta disana.." -kata-kata dari seorang imam masjid yang sangat mengenali arwah.... al-fatihah.......

pusaramu berbau wangi...bau syurga Allah.. Alhamdulillah... :')
doa ahli masjid dan keluarga serta ana sendiri sentiasa ada untukmu wahai insan istimewa yang dipinjamkan oleh Sang Pencipta.. Alhamdulillah...moga dirimu tenang disana..amin..

perkenalan yang singkat mengajar ana beribu makna kehidupan, ketetapan qada dan qadar Allah, ana pasti janji Allah itu pasti...insha Allah.. redha dan ikhlas dengan setiap ketentuan illahi, kehadiran dan pemergian anta mengajar ana erti kekuatan untuk bangkit teruskan hidup demi cinta illahi..insha Allah... :')

                   ''biarlah kata-kata ini berbicara~''

redha......
tunggu sy dan keluarga awk disana....
al-fatihah.. :')No comments:

Post a Comment